Cursusinhoud
Na afloop van de module Bejegening ben je in staat om in de genoemde beroepssituaties met divers reagerend publiek om te gaan. Je bent in staat om het gedrag van de burger zoals frustratieagressie of instrumentele agressie te scheiden van de inhoud. Je bent in staat om die vormen van agressie te de-escaleren om daarmee de inhoudelijke opdracht te voltooien op een manier waarbij de relatie met die burger in stand blijft. Door de inzet van de bijbehorende technieken kom je in je optreden leidend over, straal je rust uit, kom je respectvol over en verhoog je de acceptatie van je inhoudelijke boodschap. Kortom, door je communicatieve en gesprekstechnische kwaliteiten te verbeteren reageer je meer effectief en professioneel. Omdat je hierdoor meer controle krijgt over het gedrag van de burger in de communicatie levert dit voor jou als functionaris ook minder stress op.
De training richt zich volledig op de examencasuistiek van ExTH en de bijbehorende exameneisen. Na afloop van de module ben je voldoende vaardig om het praktisch examen met succes af te leggen. Daarnaast heb je geoefend met vaardigheden die voorwaardelijk zijn voor een professioneel functioneren als boa in de praktijk.
Tijdens de opleiding leer je hoe je met inzet van communicatie- en gesprekstechnieken de-escalerend kunt optreden in deze situaties. Onder begeleiding van een trainer oefen je in rollenspellen met een trainingsacteur in het omgaan met de emoties van de burger in deze situaties. Daarbij kom je emoties tegen als boosheid, verbazing, ongeloof, teleurstelling, ongeduld, gevoelens van onrechtvaardigheid, verdriet, paniek, wanhoop et cetera. Je leert om deze emoties zo effectief mogelijk te de-escaleren, zodat je zo snel mogelijk en zo goed mogelijk door kunt gaan met de inhoudelijke afhandeling van de calamiteit of het uitvoeren van de dienstverlening. Zo leer je om effectief om te gaan met frustratieagressie.
Tijdens de opleiding oefen je ook in het omgaan met agressie die meer op jou als persoon is gericht. In dat geval krijg je te maken met grensoverschrijdend gedrag in jouw richting. Dat betekent dat de acteur jou als persoon aanspreekt op een manier die op jou kan overkomen als ongepast vertrouwelijk, neerbuigend, kleinerend, intimiderend, beledigend en/of bedreigend. Daarmee overschrijdt de acteur in zijn rol als burger een grens. Je leert om dit gedrag te incasseren en om het niet te accepteren. Daarom leer je om vroegtijdig een grens te stellen aan dit gedrag. Je leert om het ongewenste gedag zo effectief mogelijk te de-escaleren zodat je zo snel mogelijk en zo goed mogelijk door kunt met de inhoudelijke afhandeling van de calamiteit of het uitvoeren van de dienstverlening. Zo leer je om effectief om te gaan met instrumentele agressie. Met inzet van deze technieken zorg je ook goed voor jezelf.
De module Bejegening omvat drie trainingsdagen waarin je de examencasussen traint onder steeds wisselende omstandigheden voor wat betreft het gedrag van de acteur in zijn rol als burger.
Voor wie?
Ben je werkzaam als buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA) in de Openbare ruimte Domein I? Dan ben je, nadat je de opleiding BOA Basisbekwaamheid hebt afgerond, verplicht om de Permanente- Her en Bijscholing (PHB) Domein I te volgen. In totaal bestaat de PHB bestaat uit vier modules. Binnen de periode van geldigheid van uw akte (max. 5 jaar) moet je de vier PHB modules behaald hebben om tijdig verlenging van de opsporingsbevoegdheid te kunnen aanvragen voor een nieuwe periode van 5 jaar.
Voor deelname aan deze PHB module is een vooropleiding op niveau van MBO-3 gewenst en een BOA getuigschrift of aanstelling als buitengewoon opsporingsambtenaar vereist.
Cursusduur en -tijden:
22,5 contacturen.
|