Cursusinhoud
Het doel is om de cursisten bekend te maken met de basisprincipes van de mechanismen achter handschrift en de specifieke kenmerken in handschrift welke kunnen worden gebruikt voor forensisch onderzoek. Tevens wordt de cursist op de hoogte gebracht van de minimale vereiste aan referentie materiaal en het forensisch rapporteren van vergelijkend handschriftonderzoek.
Is deze handtekening authentiek? Is dit schrift van deze persoon? Dit zijn het type vragen waarmee uw cliënten mogelijk te maken hebben.
Handschrift is een persoonsgebonden productie van tekens. Door de wijze waarop handschrift ontstaat, kan worden gesteld dat het unieke schriftpatroon van een individu identificerend is. Met geschreven tekst en handtekeningen uiten personen hun wil met betrekking tot het aangaan van overeenkomsten, afspraken die gemaakt worden en berichten die aan anderen worden gezonden. Het identificeren van een persoon als daadwerkelijke schrijver van een tekst of handtekening kan vaak duidelijkheid geven over de betrokkenheid van een persoon bij het opstellen van een tekst of aangaan van een overeenkomst. In de cursus behandelen we met u de methodische aanpak van schriftvergelijkend onderzoek en de vereisten aan een juridisch bruikbaar onderzoek en deskundigenrapportage.
Handschriftonderzoek wordt vaak gezien als een soort ‘zoek-de-verschillen’, waarbij PO’s zelf nagaan of handschrift en/of handtekeningen enigszins overeenkomen. Het daadwerkelijke forensisch schriftonderzoek zit anders in elkaar. In deze cursus wordt toegelicht hoe forensisch schriftonderzoek in zijn werk gaat, wat er nodig is voor een gedegen schriftvergelijkend onderzoek en welke conclusies wel en niet kunnen worden getrokken uit een onderzoek. U leert welke eisen u mag stellen aan het onderzoeksmateriaal, de deskundigenrapportages en deskundigen.
Voor wie?
Particulier onderzoek/ Politie /justitie/ Verzekeringen/Banken/ Gemeente
MBO+/HBO
Cursusduur en -tijden:
3,5 contacturen.
|