Cursusinhoud
Na het volgen van deze module heb je voldoende theoretische basis en beschik je over voldoende communicatieve - en gespreksvaardigheden om op een effectieve en professionele manier om te gaan met verbale agressie vanuit de emotie of de frustratie. Verder ben je in staat om inhoudelijk een goed verzuim- en verhoorgesprek met de leerplichtige jongere en/of ouder te voeren.
De module Bejegening in domein III is een theoretische en praktische module die gericht is op het professioneel en effectief omgaan met emoties en weerstand van de leerplichtige jongere en de ouder. Dit met het doel om uiteindelijk informatie te kunnen verzamelen en de verwijtbaarheid aan een mogelijk strafbaar feit vast te kunnen stellen.
Tijdens de opleiding krijg je voldoende theoretische basis om inhoudelijk een goed verzuim- en verhoorgesprek te voeren. In de opleiding komen de volgende onderwerpen aan bod:
- de diverse vormen van verzuim
- de verdachte en diens rechten
- communicatie en communicatieve vaardigheden
- de voorbereiding van het verzuim- en verhoorgesprek
- het voeren van het verzuim- en verhoorgesprek
Verder leer je tijdens de opleiding hoe je met inzet van de juiste communicatieve- en gespreksvaardigheden de-escalerend kunt optreden in de situatie dat je met een ouder of een leerplichtige jongere een verzuimgesprek voert of hen een verhoor afneemt. Onder begeleiding van een docent/trainer oefen je samen met een acteur in rollenspellen in het omgaan met de emoties van de ouder of de leerplichtige jongere tijdens zo’n gesprek of verhoor. Emoties zoals: boosheid, verbazing, ongeloof, teleurstelling, ongeduld, gevoelens van onrechtvaardigheid, verdriet enzovoort. Je leert om deze emoties zo effectief mogelijk te de-escaleren, zodat je zo snel en zo goed mogelijk door kunt gaan met het gesprek of verhoor. Dit met als doel om informatie te vergaren en om de verwijtbaarheid aan een mogelijk strafbaar feit vast te kunnen stellen.
De module Bejegening omvat twee contactdagen waarin een dagdeel in het teken staat van de theorie. De andere drie dagdelen staan in het teken van het oefenen met een acteur.
Voor wie?
Ben je werkzaam als leerplichtambtenaar? Dan ben je, nadat je de opleiding BOA Basisbekwaamheid hebt afgerond, verplicht om de Permanente Her- en Bijscholing (PHB) Domein III te volgen. In totaal bestaat de PHB uit vier modules. Binnen de periode van geldigheid van je akte (maximaal 5 jaar) moet je de vier PHB modules hebben behaald om tijdig verlenging van de opsporingsbevoegdheid te kunnen aanvragen voor een nieuwe periode van 5 jaar.
Voor deelname aan deze PHB module is een vooropleiding op niveau van MBO-3 gewenst en een BOA getuigschrift of aanstelling als buitengewoon opsporingsambtenaar vereist.
Cursusduur en -tijden:
15 contacturen.
|