Cursusinhoud
De training heeft als doel om deelnemers te voorzien kennis en vaardigheden om een fraude door een eigen medewerker van de organisatie te onderzoeken. Dit gebeurt op een praktische wijze, zodat deelnemers hun opgedane kennis en vaardigheden direct kunnen toepassen in de praktijk.
Na afloop van de training kunnen deelnemers een gedegen onderzoeksrapport opstellen. Op basis van dit rapport kan de organisatie vervolgstappen ondernemen, zoals het verhalen van de schade, het doen van aangifte of het beëindigen van een arbeidsovereenkomst. Voor dit doel wordt gewerkt met een specifiek voor deze opleiding ontwikkelde template van een aangifte en een onderzoeksrapport.
De deelnemers gaan tijdens de tweedaagse opleiding actief aan de slag met een casus waarbij een interne medewerker fraudeert. Deze medewerker weet op ingenieuze wijze veel geld van de werkgever weg te sluizen. De zaak wordt in chronologische volgorde behandelt en begint met de melding van een andere collega dat er mogelijk iets niet pluis is. Tijdens de behandeling krijgen de deelnemers in de rol van onderzoeker telkens stukken aangereikt die passen bij de fasering van het onderzoek (signaal, beoordelen, onderzoeken en afhandelen), zodat zij een volgende stap kunnen maken in het onderzoek.
Gedurende de training wordt aandacht besteed aan de juridische aspecten, tactische aspecten en technische vaardigheden (korte schrijfopdrachten).
Docent Felix Olijslager:
“Je krijgt uitleg over de juridische aspecten voor het doen van onderzoek, waaronder de privacywetgeving (AVG), de bevoegdheden van de onderzoeker en de rechten en plichten van de betrokkene. Daarnaast komt het tactische aspect aan de orde. Hiermee krijg je inzicht in de gevolgen van je handeling, bijvoorbeeld om te voorkomen dat de betrokkene doorheeft dat er een onderzoek en maatregelen neemt om bewijs te laten verdwijnen. Tenslotte leer je hoe je op juridisch en grammaticaal verantwoorde wijze je onderzoeksbevindingen vastlegt.”
Voor wie?
Ieder die bezig is met het onderzoeken van mogelijke fraude, onregelmatigheden of misstanden in de eigen organisatie. Daarbij kan gedacht worden aan integriteitsonderzoekers die werkzaam zijn binnen de overheid, interne onderzoekers van bedrijven en instellingen (zoals medewerkers Veiligheidszaken van financiële instellingen), forensisch accountants, advocaat-onderzoekers en onderzoekers van particuliere onderzoeksbureaus met een vergunning van de Minister van Justitie en Veiligheid.
Geen vooropleiding vereist.
Cursusduur en -tijden:
14 contacturen.
|